FAQ

Transitie naar een circulaire economie voor verpakkingen

1. Wat is een circulaire economie?

Een circulaire economie is een concept waarbij natuurlijke systemen in staat zijn om te kunnen regenereren. Een circulaire economie is gebaseerd op het principe dat de waarde van materialen behouden kan blijven door deze in verschillende ketens in te blijven zetten, in plaats af te danken als afval (zoals in een lineaire economie vaak het geval is). Met als gevolg gaat de waarde van materialen, zoals plastic, niet verloren als ze worden weggegooid.

De circulaire economie biedt verschillende voordelen voor bedrijven en het milieu - hoe efficiënter het gebruik van materialen, des te lager de kosten en des te minder afval. Dit leidt tot nieuwe waarde voor consumenten, beter risicobeheer van grondstoffen en lagere milieu-impact.

Consumenten spelen een belangrijke rol in de circulaire economie. Het aanzetten tot recycling, en de gedragsverandering die hiermee gepaard gaat, is één van de grootste uitdagingen om te komen tot een circulaire economie.

2. Hoe kan ik zelf bijdragen aan een duurzamere en circulaire toekomst?

Allereerst kunnen we minder materialen verbruiken. Eenvoudig door een flesje mee te nemen waar je water uit kan drinken en bijvullen, zoals het hergebruiken van een flesje Lipton Ice Tea. Houd zelf wel de hygiëne in de gaten.

Daarnaast kan je als consument recycling stimuleren, door alle Lipton Ice Tea- en andere verpakkingen in de daarvoor bestemde bakken te werpen. Waar mogelijk, adviseren we je om afval te scheiden.

Door thee te kiezen die is gecertificeerd door de Rainforest Alliance maak jij een positief verschil voor de toekomst. Je steunt theeboeren die actief hun eigen leven, en dat van hun gezin, verbeteren en je helpt de aarde voor de toekomst te beschermen.

3. Wat is de rol van Unilever / Lipton Ice Tea in een circulaire economie?

Lipton Ice Tea-flessen zijn van plastic, dat is heel goed te recyclen tot hoogwaardig nieuw materiaal.

Met Lipton gaan we daarom verder dan alleen recycling van onze flessen en proberen we de gehele plastic-keten te verbeteren. Het is belangrijk dat bedrijven en merken samenwerken in de keten en met beleidsmakers omdat een effectieve infrastructuur en medewerking van de consument grote uitdagingen zijn voor de transitie naar een circulaire keten voor verpakkingen.

4. Wat is plastic?

Plastic is een verzamelnaam voor kunststof polymeren. Plastic kent veelzijdige eigenschappen, zo kunnen kunststoffen sterk, stijf, flexibel, vormvast of juist vormvrij zijn. Plastic wordt dan ook veel gebruikt, in allerlei toepassingen waaronder verpakkingen, waar het materiaal bijdraagt aan comfort, veiligheid, houdbaarheid en hygiëne.

5. Wat is PET?

PET is een specifiek soort plastic, genaamd ‘Polyethyleentereftalaat’, een type polymeer, waar plastic waar ook Lipton Ice Tea-flessen van worden gemaakt zijn.

PET is relatief sterk, licht van gewicht en flexibel. Op plastic verpakkingen staat het type plastic aangegeven met een nummer en de afkorting:

recycle

6. Wat betekent ‘recyclebaar’?

Recyclebaar zegt iets over de mate waarin materialen gerecycled kunnen worden binnen lokale recyclingsystemen.

Materialen zijn recyclebaar wanneer ze kunnen worden getransformeerd naar een nieuwe grondstof voor ofwel een identieke- ofwel een nieuwe toepassingsvorm.

In een circulaire economie wordt de waarde van materiaal behouden en door te recyclen of zelfs te upcyclen, waardoor het materiaal een hogere waarde krijgt.

Lipton Ice Tea-flessen kunnen volledig worden gerecycled, zowel de groene als transparante flessen. In Nederland wordt steeds meer PET-materiaal goed gerecycled.

7. Wat is ‘gerecycled plastic’?

Plastics kunnen worden gemaakt van verschillende grondstoffen, waaronder aardolie, plantaardige olie (bioplastic) of van bestaande plastics.

De grondstof van gerecycled plastic is bestaand plastic, waardoor geen nieuwe aardolie gebruikt hoeft te worden.

8. Wat is het voordeel van gerecycled plastic?

Door gerecycled materiaal te gebruiken als grondstof in verpakkingen ontstaat er minder afhankelijkheid van nieuwe aardolie. Het gebruik van gerecycled plastic draagt dan ook bij aan het reduceren van aardolie-gebruik te reduceren en bespaart tegelijkertijd de hoeveelheid energie en CO2 die nodig is bij het produceren van nieuw plastic.

Door meer gerecycled plastic te gebruiker wordt er vraag naar ‘afvalmateriaal’ gecreëerd, waardoor afval als waardevolle grondstof wordt erkend en recycling steeds waardevoller wordt.

9. Wat is het verschil tussen ‘gerecycled plastic’ en ‘recyclebaar plastic’?

‘Gerecycled plastic’ is van materiaal gemaakt dat eerder is gebruikt als product.

‘Recyclebaar plastic’ heeft ervoor gezorgd dat het product gerecycled kon worden, omdat het recyclebaar was.

10. Wat is de rol van Ioniqa Technologies in recycling?

Ioniqa Technologie is een startup vanuit Technische Universiteit Eindhoven. Ioniqa heeft een technologie ontwikkeld waarmee alle soorten PET getransformeerd kunnen worden tot nieuwe zuivere PET-grondstof, met dezelfde kwaliteit als nieuw plastic ‘virgin plastic’ of ‘food grade’.

Met de nieuwe technologie kan Ioniqa gebruikte PET-verpakkingen omzetten naar 100% voedselveilige kwaliteit nieuwe PET. Tijdens dit proces worden de polymeren afgebroken en onzuiverheden, zoals kleur, uit het plastic gehaald. Het resultaat van dit proces kan oneindig vaak worden herhaald.

Samen met PET-producent Indorama Ventures en Unilever is gewerkt aan de ontwikkeling van deze revolutionaire technologie, waardoor het doel; ‘een circulaire plasticketen’ een stap dichterbij is gekomen.

Komend jaar worden de eerste Unilever-verpakkingen verwacht die gemaakt zijn met de nieuwe technologie.

Klik op de link hieronder voor meer informatie:

Pioniersrol voor Unilever in baanbrekende voedselverpakkingstechnologie, samen met Ioniqa & Indorama ventures - Unilever.nl

11. Waarom is de technologie Ioniqa Technologies zo bijzonder?

Dit proces is zo innovatief omdat het een van de belangrijkste belemmeringen van vandaag zou kunnen oplossen - alle vormen van gerecycled PET upcyclen naar hoogwaardige voedselverpakkingen.

Een volledig circulaire kunststofketen voor PET-materiaal is een ambitieuze doelstellingen.

De samenwerking draagt direct bij aan het behalen van de doelstellingen voor Lipton, en transformeert op veel grotere schaal de gehele sector.

Meer informatie via Eindeloos PET recyclen met Ioniqa’s revolutionaire technologie - Unilever.nl

12. Werkt Unilever alleen aan het recyclebaar maken van verpakkingen?

Als Unilever erkennen we dat de transitie naar een circulaire economie niet alleen gerealiseerd kan worden. We onderzoeken continu nieuwe mogelijkheden om - in samenwerking met leveranciers, kennisinstellingen en in open-innovatieplatformen - de impact van onze producten op het milieu te verminderen.

Recente voorbeelden van innovatieve verpakkingen en hoogwaardige recycling technologie:

  • Ioniqa Technologies: Nederlandse startup van TU Eindhoven, gericht op 100% PET ‘food grade quality’
  • Mucell Technologie: een nieuwe technologie voor plastic verpakkingen, waardoor 15% minder plastic nodig is.
  • Creasolv Technology: recycling van sachets, die veel gebruikt worden in zuidoost Azië voor hygiëne-producten. Daarbij deelt Unilever de technologie bewust openlijk voor adoptie in de gehele sector.

Na het publieke commitment van Unilever (Unilever committeert zich aan 100% recyclebare plastic verpakkingen in 2025) hebben verschillende maar liefst zestien toonaangevende bedrijven en drie overheden ambitieuze doelen gesteld om de ‘New Plastics Economy’ te realiseren.

Partijen werken aan een systeem waarin alle plastic verpakkingen herbruikbaar, recyclebaar of composteerbaar zijn, om gezamenlijk bij te dragen aan de systeemverandering voor circulaire economie voor plastics.

Gezondheid

13. Als Lipton minder suiker in hun Ice Tea gebruikt, blijft de smaak dan wel gelijk?

Onze consumenten een goede smaak bieden blijft essentieel. De afgelopen jaren werkte Lipton Ice Tea intensief aan het reduceren van suiker in haar producten, altijd mét behoud van de lekkerste smaak. In 2012 verlaagde Lipton het suikergehalte in Lipton Green en in 2015 het suikergehalte in de andere niet-koolzuurhoudende ice tea varianten. Met de suikerverlaging in Lipton Ice Tea Sparkling heeft het hele assortiment van Lipton Ice Tea een lage calorische waarde, namelijk maximaal 20 kcal per 100ml.

14. Hoe is het gelukt om suiker te verlagen?

Een deel van de suiker is vervangen door toevoeging van zoetstoffen uit stevia (steviolglycosiden), dit is een zoetstof van natuurlijke oorsprong.

15. Waar wordt Lipton-thee verbouwd?

Lipton wordt verbouwd op plantages in Kenia, Argentinië en Sri Lanka en we hebben eigen Lipton-theeplantages in Kenia en Tanzania. We werken samen met de Rainforest Alliance om ervoor te zorgen dat onze thee duurzaam wordt verbouwd en dat de arbeiders goed betaald krijgen.

16. Wat doet de Rainforest Alliance?

De certificering van de Rainforest Alliance moedigt boeren aan om op drie manieren duurzaam te verbouwen en hun plantages duurzaam te beheren: door middel van milieubescherming, sociale gelijkheid en economische levensvatbaarheid. Geen van deze drie manieren kan op de lange termijn alleen tot succes leiden. Daarom helpt de Alliance boeren om alle drie de aspecten te verbeteren.